!
!

Coronavirus; vragen over gezondheid

 
Ik denk dat ik het nieuwe coronavirus heb. Wat moet ik doen?
 • Voor iedereen geldt: Blijf thuis bij milde verkoudheidsklachten: neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius.
 • Mijd sociaal contact. Beperk bezoek aan kwetsbare personen. Bel alleen met de huisarts als de klachten verergeren (koorts meer dan 38 graden Celsius en moeite met ademhalen) en als je medische hulp nodig hebt.
 • Zorg voor goede hygiënemaatregelen:
   1. Was je handen regelmatig met water en zeep
   2. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
   3. Gebruik papieren zakdoekjes
   4. Schud geen handen
   5. Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar Als je je beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten hebt gehad, ben je genezen. Dan kun je anderen niet meer besmetten.

 

Wat zijn milde verkoudheidsklachten?

Milde verkoudheidsklachten zijn: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en lichte hoest en verhoging tot 38,0 graden Celsius.

 

Moet ik thuisblijven als een huisgenoot klachten heeft die passen bij het nieuwe coronavirus?

Als een huisgenoot klachten heeft die erger worden (met koorts en/of benauwdheid) moeten alle huisgenoten/gezinsleden zonder klachten thuisblijven. Zij mogen wel het huis uit om noodzakelijke boodschappen te doen. Op het moment dat de patiënt 24 uur klachtenvrij is en niemand anders in het gezin klachten heeft, kan het gezin/kunnen alle huisgenoten uit thuisisolatie. Zij moeten wel rekening houden met de overige maatregelen die voor iedereen gelden.

 

Is het nieuwe coronavirus ernstiger dan een gebruikelijke griep?

Dat weten we nog niet goed. COVID-19 wordt veroorzaakt door een nieuw virus. Het is dan belangrijk om heel gedetailleerde informatie boven tafel te krijgen om precies te kunnen bepalen hoe gevaarlijk het virus is. Er is meer informatie nodig over de verspreiding van het virus, ook bij mensen die maar een beetje of helemaal niet ziek worden.

 

Wie worden bedoeld met kwetsbare personen, of mensen met een zwakke gezondheid?

Kwetsbare personen of mensen met een zwakke gezondheid zijn mensen van 70 jaar en ouder en mensen die een van deze aandoeningen hebben:
 • afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen;
 • chronische hartaandoeningen;
 • diabetes mellitus (suikerziekte);
 • ernstige nieraandoeningen die leiden tot dialyse of niertransplantatie;
 • verminderde weerstand tegen infecties: door medicatie voor auto-immuunziekten, na orgaantransplantatie, bij hematologische aandoeningen (bloedziekten), bij aangeboren of op latere leeftijd ontstane afweerstoornissen waarvoor behandeling nodig is, bij chemotherapie en/of bestraling bij kankerpatiënten;
 • een hiv humaan immunodeficientievirus -infectie in overleg met de behandelaar.

     

Wat is het advies voor mensen die kwetsbaar zijn of gezondheidsproblemen hebben?

Vermijd zoveel mogelijk contact met andere mensen. Vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. Aan iedereen wordt dringend verzocht om bezoek aan mensen met gezondheidsproblemen te beperken. Houd de standaard hygiënemaatregelen in acht en blijf zeker uit de buurt van mensen die ziek zijn. 

 

Kan ik nog op bezoek bij mijn ouders?

Iedereen ouder dan 70 en mensen met onderliggend lijden zijn extra kwetsbaar als hij/zij COVID-19 krijgt. Beperk om die reden het contact met deze groepen en ga zeker niet op bezoek als je klachten zoals koorts, hoest- of verkoudheidsklachten hebt.

 

Hoe lang moet je uitzieken als je thuis blijft met verhoging of verkoudheid?

Mensen met verhoging of verkoudheidsklachten moeten thuisblijven. Beperk ook je sociale contacten. Als je je beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten hebt gehad, ben je genezen. Dan kun je anderen niet meer besmetten. Neem telefonisch contact op met de huisarts als je medische hulp nodig hebt, bijvoorbeeld als je hoge koorts krijgt of moeilijk ademt.

 

Hoe weet je of je genezen bent van het nieuwe coronavirus (COVID-19)?

Als je je beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten hebt gehad, ben je genezen. Dan kun je anderen niet meer besmetten.

 

Ik ben zwanger, moet ik me extra zorgen maken?

Nee. We zien dat infectie met het virus hetzelfde verloop heeft als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus. Met de gegevens die nu bekend zijn, lijken de gevolgen van een infectie met COVID-19 bij een zwangere vrouw niet anders voor het kind en de moeder dan bij andere infectieziekten die koorts veroorzaken.

 

Kan ik nog boodschappen doen?

Als je geen klachten hebt zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius, kun je gewoon boodschappen doen. Houd 1,5 meter afstand tot anderen. Dan is de kans klein dat anderen je besmetten. Als je wel klachten hebt, blijf dan thuis. Vraag iemand anders om boodschappen te doen. Kan ik nog de hond uitlaten? Als je geen klachten hebt zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius, kun je gewoon je hond uitlaten. Als je tenminste 1,5 meter afstand houdt tot anderen, is de kans klein dat anderen je besmetten. Als je wel klachten hebt, blijf dan thuis. Vraag iemand anders om de hond uit te laten.